Filtre de apa simple cu una sau mai multe trepte




1. Sisteme simple pentru filtrarea apei

In aceasta categorie sunt incadrate sistemele compuse din una sau mai multe trepte de filtrare fiecare constutuita dintr-un cartus filtrant ce contine un mediu prin care trece apa.

Mediile de filtrare sunt selective, amplasarea lor facandu-se in functie de scopul urmarit. De regula, primul mediu de filtrare este unul care sa opreasca particulele grosiere aflate in apa, nedizolvate sau in suspensie.

Voi descrie mai jos tipurile de filtre casnice cele mai uzuale. Personal prefer filtrele amplasate in carcase, cu posibilitatea curatirii sau schimbarii mediului filtrant.
Cele mai uzuale carcase sunt cele de 10" cu borcan si capac filetate, transparente sau opace.



Carcase 10"opace, diferite tipuri


Carcase 10" transparente, difertite tipuri
Transparenta carcasei (borcanului) permite controlul vizual al stadiului de colmatare al mediului filtrant continut. Din acest motiv, prima treapta de filtrare dintr-un sistem, este indicat a fi montata in carcasa transparenta.

La apa provenita din alte surse decat reteaua municipala, este bine ca primul filtru sa fie unul tip mesh (sita) cu ochiuri cat mai mici, avand si posibilitatea de curatare.



Cartus filtrant 10" sita 45

Cartusele cu sita, cu ochiuri de 45 microni sunt cele mai uzitate.

In cazul in care apa este provenita din reteaua municipala, prefiltrata si pretratata, se utilizeaza o treapta mai "fina"de prefiltrare, cartusul din polipropilena sau cel din bumbac, bobinat.


Cartuse 10" PP  polipropilena si bumbac bobinat


Cartusele de mai sus au porozitati de la 10 pana la 1 micron. La alegerea cartusului trebuie sa cunoastem bine caltatea apei.
Astfel, vom utiliza o porozitate mai scazuta pe masura ce apa contine mai putini poluanti, evitand astfel colmatarea timpurie a unui filtru cu porozitate scazuta in cazul in care apa este mai bogata in poluanti cu dimensiuni mari.
In privinta alegerii materialului ( polipropilena sau bumbac ) parerile sunt impartite. Cartusul cu bumbac poate suferi curatarea cu inalbitor ( clor ) pentru reutilizare, cel de polipropilena nu.

Sa vedem acum ce se intampla in interiorul carcasei in care am montat un cartus filtrant :




Cartusul filtrant montat in carcasa permite trecerea apei prin corpul sau, retinand poluantii cu dimensiuni mai mari decat dimensiunea porilor sai. Pe masura ce acestia se acumuleaza, culoarea cartusului se schimba. Din acest motiv, carcasele transparente sunt indicate a fi utilizate la cartusul de polipropilena deoarece putem urmari precis stadiul de colmatare al acestuia, permitandu-ne inlocuirea la timpul potrivit.
In cazul in care utilizam o carcasa opaca, semnalul ca acesta este colmatat este dat de timpul mai mare de lucru al pompei de presiune ( in cazul sistemelor dotate cu pompa ) sau scaderea debitului apei la robinetul de consum, in cazul in care nu avem alte metode de indicatie.

De mentionat ca exista pe piata si un alt sistem de filtrare cu polipropilena care se inlocuieste complet, cartusul "in line" de 10".






Avantajul utilizarii acestuia consta in volumul scazut pe care-l ocupa in sistem.
Dezavantajul este acela ca schimbandu-se cu tot cu carcasa dupa utilizare, nu este economic.
Alt dezavantaj este acela ca aceste cartuse nu exista si in varianta transparenta deci este mai dificil de urmarit stadiul de colmatare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu